Svi na pod!
Multietnička atrakcija
Dom omladine Beograda
16. april 2011.

17. april 2011.

 
 
 
  Promotivni koncert svog (napokon) prvog albuma, grupa Svi na pod! je zakazala u Domu omladine. Dodatna atrakcija bila je predgrupa Multietnička atrakcija (čuveni dvojac bez kormilara, Osman i Demir).

Sa 15 minuta zakašnjenja pojavili su se MA i to prvo Demir u crvenim pantalonama, beloj košulji, etno jeleku i sa crvenom visokom kapom na glavi. Izuzetno energičan ali i melodičan početak najavio je i drugog člana, Osmana koji se pojavio u crnoj kombinaciji i teatralno, kako samo on to zna, uleteo u prvu pesmu "Hevi Trak". Posle pozivanja da pođemo s njim u Vegas, duo je nesmanjenom žestinom, i izuzetnim smislom za humor i animaciju publike, prošetao kroz svoj, za sada jedini, album prvenac.
Publika se polako prikupljala (eh, naše navike), a MA su prašili iz sve snage na radost prisutnih u čijim redovima su viđeni i neki poznati muzičari (npr. Anton iz Partibrejkersa). Publika je bila raznovrsna - od  sasvim malih (edukativno), do „dobro očuvanih“ veterana rock’n’rolla.



Naravno nisu izostali ni "Disco Guy", "Jan Pavijan", "NLO" i "Minijaturna građevina" u furioznom tempu koji je nosio publiku. MA su pokazali da su trenutno jedna od naših najboljih grupa. Demir je pokazao kako je prokleto dobar basista izvlačeći melodijske linije iz svoje bas gitare, a Osman je bio nezaustavljivi bubnjar, i klovn, i šeret, i moćni vokalista.
Demir je na naše iznenađenje izveo svoju verziju pesme "Devojko mala", a posle  "Multietničke atrakcije" i "Eksport People" grupa je završila svoj 45 minutni nastup. Nezaboravno i nezaustavljivo. Bravo momci!

Nakon 15 minutne pauze i sređivanja bine posle orkana zvanog Multietnička Atrakcija, došlo je vreme i za „headlinere“, grupu Svi na Pod!.
Na naše iznenađenje, počeli su sa obradom pesme grupe Du Du A "Afrikanac u Beogradu" koju je ranije pevao bivši pevač Bojan, a sada pevačica Bojana Vunturišević (inače glavni vokal i vizuelni fokus grupe u zelenoj svetlucavoj haljini!).
Omiljena šestorka (iliti sekstet), predvođena klavijaturistom Petrom Rudićem i pevačicom Bojanom pomirila je razna interesovanja članova grupe, tako da je tu bilo i elektronike, i soula i rocka a najviše popa i to onog visokoenergetskog, koji tera na nezaustavljivo igranje.



Njima su pomagali: Ivan Mihajlović - bas; Ivan Mirković - guitare; Goran Savić – bubnjevi i Jamal Al Kiswani – saksofon, flauta.
Osim  favorita  "Boogie Woogie", "Bez plana" i "Poslednji nivo", grupa je odsvirala i dve nove kompozicije. Posle novog singla "Ljubavi", Bojana je najavila specijalnog gosta, Vladu Divljana.
Svima je poznato da su oni zajedno snimili singl "Zvuk ulice", koji su odsvirali na koncertu. Na oduševljenje prisutnih izvedena je i "Rusija", Vladina kompozicija iz perioda grupe Idoli.
Već uzavrelu atmosferu, podgrejala je i čuvena pesma "Ćao Nevena", gde je Bojana izjavila da neće samo Tricky zvati publiku na binu, pozvavši dve devojke iz prvih redova da sa njom plešu. Pre toga je poslala “ćao” svojim prijateljima i prijateljicama, gde je pisac ovih redova čuo i svoje ime. Halucinacija ili stvarnost, ko to zna?



Sledila je "Lopovska" i "Pustinja". Kao kontrast ovoj pesmi došlo je izvođenje pesme "Ušće" (sa čuvenim refrenom ”Ništa ne razumem…”)  gde je imala i prateću vokalistkinju, devojku iz istoimenog spota.
To je bio i kraj zvaničnog dela koncerta. No, grupa se brzo vratila i izvela predivnu verziju  numere "Zlato" (inače pesma grupe Vještice).
Na drugi bis Bojana je izjavila da zbog dve devojčice u publici ponovno sviraju "Boogie Woogie" i "Ćao Nevena". Posle još jedne kompozicije grupa je zahvalila publici i okončala svoj 90 minutni nastup.
Svi na pod! su danas jedna od najboljih grupa najnovijeg talasa beogradskih grupa i sasvim je razumljivo oduševljenje prisutne publike koje je u nekim momentima išlo i do tačke “ključanja”.
Izvanredno veče sa dve moćne grupe učinilo je da prezadovoljni  napustimo  Dom omladine.


Fotografije sa koncerta
Multietnička atrakcija
Svi na pod


tekst - slobodan vlaketić
foto - nebojša mićković

 
 

koncerti


Tricky
Dom omladine Beograda
08.04.11.




Manu Chao
Dom sportova Zagreb
04.04.11.




Long Night festival
Dom omladine Beograda
26.03.11.




Miško Plavi
Dom omladine Beograda
19.03.11.




Nesalomivi
Dom omladine Beograda
18.03.11.




Orthodox Celts
Dom omladine Beograda
17.03.11.